Surówka piękności

Dieta składająca się z dużej ilości produktów z białej mąki może prowadzić do niedoborów cynku – bardzo ważnego dla naszego zdrowia minerału. Spadek jego zawartości w organizmie spowoduje również spożywanie alkoholu.

Cynk młodemu człowiekowi jest potrzebny dla wzrostu, rozwoju i naturalnego piękna. Wygląd zewnętrzny w wieku nastoletnim jest niezwykle istotny i wszelkie skazy na urodzie negatywnie wpływają na samopoczucie młodzieży. A dzieci mające odpowiedni poziom cynku w organizmie nie tylko osiągają lepsze wyniki w nauce, mają lepszą odporność i mocniejsze kości, ale też ładniejsze włosy i nie cierpią na zmiany trądzikowe.

U dorosłych częstymi problemami spowodowanym brakami cynku jest przerost gruczołu krokowego, problemy z trawieniem i kłopoty ze skórą rąk.

Najlepszym źródłem cynku jest dieta składająca się z produktów jak najmniej przetworzonych. Ale jeżeli zauważymy u siebie objawy niedoboru, możemy się wspomóc naturalną pierzgą albo pyłkiem pszczelim. Doskonałym jego źródłem jest również Surówka piękności. Podstawą do jej przygotowania są płatki owsiane zjadane na surowo…

Pierwszą czynnością w fermentacji zbóż jest moczenie. Woda jest tutaj prawdziwym źródłem życia (kiełkowanie). Moczenie zapoczątkowuje proces fermentacji, czyli nasze pożywienie jest wstępnie trawione. Żeby w pełni wykorzystać jego cenne składniki posiłek dokładnie żujemy. Jemy wolno i najlepiej w miłej atmosferze 🙂

 

Surówka piękności

1 szkl. płatków owsianych (zwykłych – duże, zmiażdżone ziarno)

1,5 szkl. wody o temperaturze ciała

2 łyżki orzechów laskowych

2 łyżki migdałów

1 łyżka miodu (lub więcej)

szczypta soli

garść owoców sezonowych (truskawki, maliny, jagody, borówki)

 

Płatki owsiane zalewamy letnią wodą wieczorem. W osobnym naczyniu namaczamy orzechy i migdały. Rano do płatków dodajemy miód i sól, a następnie mieszamy. Wsypujemy owoce i orzechy. Możemy od razu konsumować lub zapakować na drugie śniadanie do szkoły / pracy.

 

Uwaga!

Surowe płatki owsiane są dla nas niestrawne. Proces moczenia jest konieczny przed spożyciem.

Surówki piękności nie polecam osobom mającym jakiekolwiek problemy żołądkowo-jelitowe.

 

płatki zalane wodą z kranu

 

tak wyglądają po dziesięciogodzinnym moczeniu

 

po wymieszaniu z miodem i solą – to już są płatki w “mleku” owsianym

 

i mamy śniadanie 🙂

 

a to większa porcja do spakowania do pracy (z mrożonymi truskawkami)

 

a to wersja czereśniowa 🙂

 

 

Źródła:

1. Kuchnia i medycyna, Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska, Wydawnictwo WARTA (1991)

2. Dzika fermentacja, Sandor Ellix Katz, Wydawnictwo Vivante (2017)