Ten przepis obiecałam pewnemu Chłopcu, a właściwie jego Mamie, w zeszłym roku…
Istniał on tylko w mojej głowie, co stanowiło znaczną przeszkodę w przekazaniu go komuś na piśmie 😉
Wcale o tym zobowiązaniu nie zapomniałam, o nie. Ale ten czas tak szybko leci…
Placki z cukinii z miodem
2 średnie cukinie
1 mała marchew
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
3 jajka
sól
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki mąki ryżowej
masło klarowane (do smażenia)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
miód (do polania albo posmarowania gotowych placków)
Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, marchew – na drobnych. Powstała masę lekko solę i mieszam. Po 15-20 minutach mocno odciskam powstały sok. Do suchej części dodaję utartą cebulę (oczka tarki jak do placków ziemniaczanych), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, natkę pietruszki, mąkę ryżową, sól do smaku i mieszam. Smażę na wolnym ogniu (jak ziemniaczane).
Jeżeli placki mają zbyt luźną konsystencję (rozpadają się przy przewracaniu) dodaję jeszcze mąki ryżowej albo niewielką ilość mąki ziemniaczanej.
My zjadamy je na ciepło polane albo posmarowane niewielką ilością miodu.